Barion Pixel

Napelemes tévhitek

Ez durva csúsztatás, maga az energiatermelés jelenleg nagyrészt fosszilis források elégetésével zajlik (földgáz és lignit). Ezek véges erőforrások és komoly CO2 kibocsátással jár a folyamat. A napelemes források ezt a tartalék felélést lassítják. Továbbá hazánk komoly importra szorul elektromos áramból. Ezt a költséget is csökkenti, sőt rövid időkre még exportálni is tudunk (jelenleg ezek rövid tüskék nyári időszakban). Lila felület a grafikonon.

További gyenge pont a vádban, hogy a napelemek által megtermelt áramot nem is kell tárolni, a trafókörzetben ugyanis elhasználják mások. Ez az alaperőművek termelési kényszerét mérsékli, hiszen ennyivel kevesebb energiát kell előállítaniuk.

https://www.mavir.hu/…/energia-mix-eromuvi-termeles…

Ugyanez a grafikon jól mutatja, hogy az atomerőmű működését nem befolyásolják a napelemes források. Alsó kék sáv.

Mi sem bizonyítja jobban a napelemes rendszerek létjogosultságát, hogy maga az MVM is napelem farmokat telepít. Ennek ellenére további két fosszilis erőmű építését is tervezik, tehát az energiaigény adott:

https://mvm.hu/hu-HU/Tevekenysegunk/Termeles

Nem igaz, a jelenlegi meteorológia modellek pár % pontosságú előrejelzést adnak. Ennél a fogyasztó oldali lengésen sokkal nagyobbak. A MAVIR oldalán követhető, hogy mennyire közel futnak a valós termelési értékek az előre becsültekhez:

https://mavir.hu/…/naptermeles-becsles-es-teny-adatok

 

Valóban vannak helyi problémák, ám ezek hálózat oldali tervezési illetve kivitelezési gondok, amik orvosolhatók. Ugyanis a napelemes rendszerek telepítését és hálózatba kötését alapos és hosszas jóváhagyási eljárás előzi meg, aminek egyik fő feladata, hogy a hálózati technikai adottságok megfelelők-e.

Egy megfelelően beállított inverter esetében a fenti kijelentés nem is értelmezhető, hiszen amint a feszültség a megengedett érték fölé. emelkedik, az inverter lekapcsol, a hálózat feszültségét a küszöb fölé nem emeli.

Nem igaz, mostanra már évtizedes üzemeltetési tapasztalat van, a rendszer működik, nem omlott össze és rengeteg földgáz, lignit elégetését spórolta meg hazánknak. Sőt CO2 kibocsátásunkat is jelentősen csökkentette. Fontos azt is látni, hogy a háború okozta bizonytalanságban jó eszköz a földgázfelhasználás csökkentése érdekében.

Nem elvitatható, hogy nehezedik a tervezés, de egyáltalán nem megoldhatatlan feladat.

Nem igaz, a napelemes rendszerek jelentős beruházást igényelnek. A szaldó rendszernek köszönhetően a lakosság arra motivált, hogy pontosan az igényei lefedésére szükséges méretű rendszert építsen ki, mivel az e felett betáplált energiát csak jelképes összegen fizetik ki (5Ft/kWh…).

Annál is inkább, mert míg maga az áram nagyon sokáig rezsicsökkentett áron érkezett (és még most is ez a helyzet, csak magasabb lett az ár, de még mindig a piaci alatt van), a napelemes berendezéseket piaci áron kellett megvenni, ami ráadásul évekkel ezelőtt sokkal magasabb volt fajlagosan (kW-ra vetítve), mint most. Ez a megtérülési időt is jelentősen megnöveli.

A legtöbb napelemes rendszer a téli fűtés előre megtermelését célozza. Ez technológiától, épület méretétől függően 3-20 MWh-nyi energiát jelent ami irreálisan magas beruházást jelentene akkumulátorokban, de még a helyigény is komoly kihívást jelentene…

Érdemes lenne elgondolkodni ementén is az energiaközösségekben, egy-két nagyobb napelemes rendszer megfelelő méretű akkumulátorral kombinálva sokkal hatékonyabban lenne képes lefedni egy utcát vagy egy kisebb településrészt, hiszen minél több háztartás használ úgymond egy “alhálózatot”, annál nagyobb valószínűséggel fogják kiegyenlíteni egymást a terhelési csúcsok, fajlagosan (egy háztartásra vetítve) kisebb teljesítményű és kapacitású rendszer is elegendő, azaz nem egyenesen arányos egy ilyen rendszer bekerülési költsége az ellátott háztartások számával.

Nos ez sem teljesen igaz, sőt az EU direktívában külön kiemelik, hogy a visszamenőleges hatályú módosításokat kerülni kell, mert az aláássa a beruházói bizalmat:

„…unannounced or retroactive changes to support schemes should be avoided as they undermine investor confidence and prevent future investment…”

https://energy.ec.europa.eu/…/support-schemes-renewable…