Barion Pixel

Levelünket változtatás nélkül közöljük

Tisztelt Napelem-telepítő/Partner!

Az elmúlt években egyre több aggodalomra ad okot a napelemes rendszerek által termelt villamos energia elszámolásával kapcsolatos jogi környezet kiszámíthatatlansága. Ez a helyzet nem csupán a szaldós vagy bruttós elszámolási módszert érinti, hanem szélesebb körben a vállalkozások működését, a lakossági szerződéseket, és végső soron a befektetői és beruházási bizalom alapjait is fenyegeti.

Nem fogadjuk el, hogy a kiszámíthatatlan és bizonytalan jogszabályalkotás veszélybe sodorja mind a magyar családok beruházásait, mind pedig a magyar vállalkozások megélhetését! És különösképpen nem fogadjuk el, hogy a lakosság és a napelemes vállalkozások kölcsönösen egymásra épülő, egymást segítő és kiegészítő érdekei közé megtévesztő propagandával, mesterségesen éket verjenek!

Ezért egyesületünk (Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja- NÉP Egyesület) úgy döntött, hogy megszólítja  a HMKE-s napelemes rendszerekkel rendelkező tulajdonosokat, hogy magyar állampolgárként, egyenként forduljanak  az Alkotmánybírósághoz a 2023.09.13-i, 2023. október 6-i és 2024.01.01 napelemes beruházásokat és az energiaszektort érintő rendeletek valamint azok megalkotásának körülményei miatt.

Azt kérjük Önöktől, hogy támogassák céljainkat: a kiszámítható, stabil jogi és egyéb szabályozási környezet kikényszerítését.

Arra kérjük Önöket, hogy küldjék el e-mailben a mellékelt tájékoztató levelünket minden korábbi ügyfelüknek, hogy minél több napelem tulajdonos értesüljön a helyzetről és az egyéni tiltakozás legális, törvényes lehetőségéről!

Csatolt levelünkben összefoglaljuk a kormányzati intézkedéseket és azok hatásait, valamint bemutatjuk a rendelkezésre álló jogi lehetőségeket.

Meggyőződésünk, hogy a jogbiztonság megteremtése a napelemes beruházások terén mindannyiunk közös érdeke. Együttműködésünkkel és közös fellépésünkkel hozzájárulhatunk egy stabilabb, kiszámíthatóbb üzleti és jogi környezet kialakításához, amely elősegíti a napelemes rendszerek további elterjedését és fenntartható fejlődését.

Amennyiben kérdése van, vagy további információra van szüksége, kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.

A javasolt ügyféltájékoztató alább olvasható.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Ha Ön napelem rendszer tulajdonos, aki:

  • Napelemes rendszerének telepítésekor megbízott a kormány által garantált ígéretekben, amely a szerződések sérthetetlenségét hirdette,
  • az energia-szektorral szembeni függőségét akarta csökkenteni, és
  • saját maga akarja megtermelni azt az elektromos energiát, amit háztartása felhasznál,

akkor az Önt és az Ön családjának befektetését is hátrányosan érinti, hogy a magyar kormány beavatkozott a napelemes rendszerek elszámolási szerződéseibe. Ez a beavatkozás a 2023. szeptember 13-i és 2024. Január 1 közötti kormányrendeletek alapján történt és jelentős változtatásokat hozott létre.

  1. Ezek a változtatások egy olyan 10 éves időkorlát bevezetését jelentették, ami korábban nem volt része a napelemes beruházások szabályozásának!
  2. Ez azt jelenti, hogy azok, akik már korábban elkötelezték magukat a napelemes beruházás mellett, most hirtelen szembesültek ezzel az időkorláttal, ami kifejezetten jelentősen és hátrányosan befolyásolja a beruházás megtérülését és a korábbi terveiket.
  3. Emellett ez a változtatás sérti a tulajdonhoz való jogot és a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, mivel visszamenőlegesen érinti a már létrejött jogviszonyokat, és nem biztosít kellő felkészülési időt az érintettek számára!
  4. A piacot torzító, méltatlan átvételi ár (5 forint) szintén elfogadhatatlannak és jogszerűtlennek minősül. Ez az ár nem tükrözi a piaci valóságot, és minden lakossági fogyasztót egy nem piaci árazásnak megfelelő bruttó elszámolásba kényszerít!
  5. Továbbá sérti az összes vonatkozó Európai Uniós irányelvet taxative is és szellemiségében is!

Ezeket nem mi állítjuk!

Ezt egy tekintélyes alkotmányjogászokból álló, komoly tapasztalatokkal rendelkező ügyvédi csoport állítja!

Ezért alkotmányjogászaink az egyesületünk (Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja- NÉP Egyesület) felkérésére egy rendkívül komplex és alapos alkotmánybírósági panasz beadványt készítettek. Most arra kérjük Önt, hogy napelemrendszer-tulajdonosként csatlakozzon hozzánk Ön is az alkotmánybírósági panasz tömeges benyújtásával!

A minden körülményt összességében vizsgáló alkotmányjogi panasz beadványt, beleértve a tételes indoklást valamint a panasz benyújtásának módját, megtalálja a következő linken:

www.anep.hu/alkotmanyjogi-panasz